Pitestiul are “cel mai SCUMP transport public din Europa de Est”! Mai scump decât la Praga, Varşovia ori Bratislava

0
297

Un oras de provincie din Romania are cel mai scump ttransport public din Europa de Est, scriu jurnalistii Adevarul.ro. Este vorba despre municipiul Pitesti, unde “un abonament lunar nenominalizat pe toate liniile în oraşul românesc cu transport „de lux“ costă 174 de lei. La Arad, acelaşi pachet este tarifat cu 65 de lei, la Cluj – 155 de lei, la Praga – 92 lei, la Budapesta – 136 de lei, iar la Varşovia – 113 de lei.

Piteştiul este oraşul cu cel mai scump transport public din Europa de Est, în condiţiile în care municipalitatea a fost timp de şapte ani (2008-2015) asociată – prin operatorul de transport public Publitrans – cu două firme private, iar în celelalte oraşe din ţară şi Europa de Est transportul public în comun este deţinut în majoritate covârşitoare de către autorităţile locale”, noteaza jurnalistii Adevarul.ro.

In urma unei analize comparative a tarifelor practicate la transportul public in comun in cele mai importante oraşe din ţară, precum şi în capitalele din Europa de Est, abonamentul lunar în Piteşti este mai scump decât la Praga, Varşovia ori Bratislava!

Transportul în comun din Piteşti este mai scump decât în orice capitală est-europeană, iar asta în condiţiile unui oraş cu doar 160.000 de locuitori şi în care nu circulă decât autobuze.

La Piteşti, preţul este de 174 lei. La Varşovia, capitală cu 1,71 milioane de locuitori ce are tramvaie, autobuze şi metrou, abonamentul lunar pe toate liniile este de 110 de zloţi, adică 112,8 lei!

La Budapesta (1,73 milioane locuitori), abonamentul lunar (autobuze, troleibuze, tramvaie şi metrou) este şi mai ieftin: 9.500 forinţi, adică 137,54 lei. Compania care operează aici transportul în comun – BKK – este deţinută în întregime de Primăria din Budapesta.

Şi în capitala Bulgariei, Sofia (1,27 milioane locuitori), abonamentul lunar nenominalizat (autobuze, troleibuze şi tramvaie) costă doar 60 de leva, adică 138,31 lei, cu 36 de lei mai puţin decât la Piteşti.

Şi în capitala Sloveniei, Ljubljana (270.000 de locuitori), abonamentul lunar este mai ieftin ca la Piteşti, costând doar 37 de euro, adică 167,53 de lei.

Situaţie similară şi la Bratislava (431.000 de locuitori), acolo unde un abonament pe o lună (tramvaie, troleibuze şi autobuze) este 26,9 de euro, adică doar 121,8 lei. Şi aici Primăria deţine 100% compania de transport în comun – Dopravný Podnik Bratislava.

Şi Praga (1,3 milioane locuitori), capitala Cehiei, unul dintre cele mai frumoase şi cochete oraşe din Europa, face praf Piteştiul la preţul unui abonament pe o lună: doar 550 de coroane, adică 91,95 lei şi asta în condiţiile în care, cu un abonament lunar, poţi merge cu metroul, autobuzul, tramvaiul şi funicularul.

Şi Kievul (2,6 milioane locuitori) are preţuri foarte bune, un abonament lunar pe metrou, autobuz, tramvai şi troleibuz costând doar 530 hrvna, adică 87 lei.

O capitală est-europeană foarte ieftină la transportul public în comun este Belgradul (1,15 milioane locuitori). Aici, un abonament nenominalizat lunar pe autobuze, troleibuze, tramvaie şi trenuri costă 2.990 dinari, adică doar 109 lei, faţă de 174 la Piteşti.

La Piteşti, abonamentul lunar este 174 de lei, la Bucureşti – doar 80 lei Şi în comparaţie cu tarifele la transportul în comun practicate în celelalte oraşe importante din România – Piteştiul este cel mai scump, şi aici nu ne referim doar la abonamentele lunare nenominalizate. Bucureşti. Capitala României surclasează Piteştiul în ceea ce priveşte abonamentele ieftine. Astfel, un abonament nenominal pe o linie costă 40 de lei (58 lei la Piteşti), unul pe două linii ajunge la 50 lei (92 lei la Piteşti!), iar un abonament lunar nenominal pe toate liniile costă doar 80 lei la Bucureşti şi… 174 lei la Piteşti!

Sursa: Adevarul.ro

LASA UN RASPUNS