”Parlamentul European al Tinerilor”, un proiect ATRACTIV pentru elevi. S-a desfășurat pentru PRIMA DATĂ în Pitești

0
1014

Tineri talentați, elevi ai Colegiului Național I.C. Brătianu, s-au comportat ca niște adevărați europarlamentari, au făcut rezoluții pe diverse probleme existente în țările europene, totul în cadrul unui proiect intitulat Parlamentul European al Tinerilor, aflat la cea de-a 13-a ediție. Pentru prima dată, Argeșul a fost gazda acestui eveniment, sub îndrumarea profesorului Nicoleta Voica și a managerului Colegiului Național I.C. Brătianu, Alina Manea, unitatea de învățământ din Pitești fiind și singura din țara noastră implicată în proiect. Au participat 65 de elevi, 16 dintre aceștia fiind elevi de la ”Brătiau”

Proiectul EEYP are rolul de a-i conștientiza pe tineri despre rolul pe care-l au în cadrul comunității europene. Este unul din multele proiecte care se concentrează asupra contextului european și a avut succes la Rotterdam, Torino, Anvers, Braga, Praga, Davos, Hamburg și Girona, mai ales datorită faptului că tineri din toată Europa au fost invitați să-și împărtășească ideile atât între ei, dar și în număr mare de experți politicieni și oameni de afaceri.

EEYP a început în 2008 la Rotterdam ca un proiect pilot. De atunci proiectul a urmat capitalele europene ale tinerilor începând cu Rotterdam – 2009, Torino – 2010, Anvers – 2011, Braga – 2012, Rotterdam și Girona – 2013, Rotterdam și Praga – 2014. În 2015 proiectul a fost găzduit la Davos, în 2016 la Rotterdam și Hamburg și în primăvara lui 2017 la Girona. Anul acesta, evenimentul s-a petrecut în Pitești, în perioada 28 octombrie – 4 noiembrie 2017.EEYP diferă de celelalte Parlamente europene ale tinerilor prin faptul că elevii trebuie să se concentreze asupra unor subiecte care nu le sunt impuse ci alese de către ei. Elevii sunt solicitați să analizeze atent aceste subiecte și să cadă de acord asupra unor posibile soluții europene. Acest lucru este realizat în cadrul comitetelor alcătuite din elevii din diverse țări europene. Rezultatul muncii în echipă este o rezoluție scrisă care urmează să fie explicată și apărată de către comitete în Adunarea Generală.

Rezultatele finale sunt prezentate în timpul ceremoniei de închidere de către reprezentanții primăriei sau reprezentanți ai organizaților de tineret de pe plan local sau european. În săptămâna EEYP, înainte de finalizarea rezoluțiilor, elevii se întâlnesc cu experți locali sau naționali, în cadrul unui eveniment numit Meet the Boss, în care au loc discuții pe baza ideilor ce urmează a fi cuprinse în rezoluție. Rolul acestei întâlniri este acela de a asigura faptul că rezoluțiile sunt realiste.

LASA UN RASPUNS