Pacientii cer SOLUTII IMEDIATE! Pana in 2018, producatorul vaccinului de prevenire a Hepatitei B a anuntat ca NU va mai trimite produsul in Romania

0
356

Din cauza unor motive de fabricatie, pana in ianuarie 2018, producătorul belgian al vaccinului împotriva hepatitei B a anunţat autoritatile din Romania ca produsul nu va mai fi adus in Romania, pacienţii cerând autorităţilor să caute soluţii, chiar să împrumute din alte ţări, deoarece peste 150.000 de copii ar rămâne neimunizaţi, a declarat, luni, Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, potrivit jurnalistilor Economica.net.

Aceasta a adaugat ca si pana acum au mai fost perioade cand nu s-a gasit vaccinul, insa pe perioade scurte de timp. Lipsa vaccinului impotriva hepatitei B este o veste foarte proasta, mai ales pentru copiii nascuti din mame infectate cu virusul hepatic B, a mai transmis preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, spunand ca trebuie sa se gaseasca urgent solutii in acest sens.

Începând cu anul 1995, nou-născuţii au fost vaccinaţi împotriva hepatitei B printr-un program naţional de imunizare, întrucât în România erau aproape cele mai multe cazuri de boală din Europa. Astfel, numarul cazurilor de boala a scazut foarte mult.

Achim Kautz, consilier pe politici de sănătate al Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA) şi unul dintre iniţiatorii strategiei vizând hepatita, implementată de curând în Germania, a spus că România nu este singură, trebuie doar să întrebe şi alte ţări când are probleme, de exemplu, pe Germania si sa se aiba in vedere negocieri mai bune cu producatorii.

“Este improtant ca România să ştie că nu este singură. Să se deschidă, să caute soluţii. Sunt mai multe soluţii, colegii din alte ţări, să întrebe Germania sau alte ţări dacă pot ajuta. Este nevoie de negocieri mai bune cu producătorii”, a mai spus Kautz.

Denumirea comercială a vaccinului hepatitic este Engerix B, iar firma deţinătoare a autorizaţiei de punere pe piaţă este GlaxoSmithKline, din Belgia. Data estimată de reluare a comercializării în România este ianuarie 2018.

Economica.net

LASA UN RASPUNS