O veste ASTEPTATA de multi romani! Actul normativ intra in vigoare VINERI. Amanunte

0
890

Actul normativ intra in vigoare de vineri, 30 septembrie 2016, iar aceasta veste va bucura multi romani. Facem referire la Ordonanata de Urgenta a Guvernului nr. 52/2016. Astfel, recuperatorii de creanțe vor putea să contacteze doar anumite persoane în afară de datornic, iar contactarea la muncă sau între anumite ore ale zilei va fi interzisă, potrivit acestui act normativ care se va aplica de vineri. De asemenea, recuperatorii nu vor avea voie să amenințe, să hărțuiască sau să abuzeze datornicii, in caz contrar, amenzile vor putea ajunge până la 100.000 de lei.

Contactarea datornicilor la locul de muncă al acestora, precum și comunicarea cu ei între orele 20:00 – 09:00 vor fi interzise. Totodată, interzisă va fi și „contactarea, în legătură cu recuperarea creanțelor, a oricărei altei persoane diferită de consumator, succesorii legali, avocatul sau împuternicitul acestuia, creditorul, avocatul sau împuternicitul creditorului”, scrie în OUG nr. 52/2016.

“Tot de vineri, recuperatorii de datorii nu vor avea voie să folosească tehnici de hărțuire sau abuz și nici amenințări sau alte tehnici agresive, „cu scopul de a vătăma fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia ori de a-i afecta reputația sau proprietatea”, mai prevede documentul.

În afară de actele de procedură ce trebuie afișate la cererea executorului judecătoresc sau a instanței, recuperatorilor de creanțe le va fi interzis să afișeze, la ușa apartamentului sau a blocului, notificări/somații/adrese în legătură cu recuperarea creanțelor. De asemenea, recuperatorii nu vor putea să perceapă comisioane, dobânzi și dobânzi penalizatoare (în afară de dobânzile penalizatoare legale) și nici să perceapă costuri pentru activitatea de recuperare (în afară de costurile procedurilor de executare silită).

În principiu, încălcarea acestor prevederi va putea fi sancționată cu amenzi cuprinse între 10.000 și 80.000 de lei, de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (la sesizarea cetățenilor sau din oficiu). Totuși, dacă va fi vorba de un credit pentru un bun imobil, amenda va fi cuprinsă între 20.000 și 100.000 de lei.”, potrivit avocatnet.ro.

LASA UN RASPUNS