Noua Lege a salarizării bugetarilor a fost ADOPTATĂ. Va fi trimisă președintelui României spre PROMULGARE

0
624

Noua Lege a salarizării a fost adoptată în Camera Deputaților, fiind for decizional pe această lege. Va fi trimisă președintelui Klaus Iohannis la promulgare, legea fiind adoptată cu 198 de voturi ”pentru”, 26 ”împotrivă” și 46 de ”abțineri”.
Legea ar putea fi atacată la Curtea Constituțională de către partidele de opoziție, mai ales că USR și PMP s-au poziționat împotriva legii și nu este exclus să încerce un blocaj prin intermediul CCR.
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a explicat că Parlamentul a accelerat adoptarea legii la începutul lunii iunie, tocmai pentru ipoteza în care președintele o va ataca la CCR. Liderii PSD speră ca o eventuală contestație să fie rezolvată de judecătorii CCR, în așa fel încât legea salarizării să intre în vigoare de la 1 iulie 2017.

Până acum nnu există însă nicio informare din partea vreunui partid parlamentar sau a președintelui Iohannis referitor la intenția de a ataca Legea salarizării la Curtea Constituțională.

„Este o lege care a fost gândită în mod echilibrat, realist şi eşalonată pentru a fi pusă în practică. Nu poate acest stat să susţină de mâine creşterea tuturor salariilor şi vreau să mai fac o precizare: eu nu am uitat programul de guvernare, prezentat în campanie. Nu s-a zis niciodată nici atunci, nici după alergeri că, de la 1 iulie, vor fi mărite toate salariile. Da, este un decalaj la personalul sanitar şi la medici (…) Nu e 1 ianuarie, e 1 martie, dar nu aşa trebuie prezentată problema”, a declarat Dragnea, după ce Camera Deputaţilor a votat proiectul Legii salarizării unitare.

Dragnea a criticat absenţa ministrului Finanţelor şi premierului Sorin Grindeanu, din plenul Camerei Deputaţilor, Olguţa Vasilescu, fiind, de altfel, singurul membru al Guvernului prezent în sală.

„Într-adevăr, este o problemă faptul că, astăzi, ministrul de Finanţe nu a venit în Parlament să susţină această lege, cu toate că avea timp. Am puterea politică să îmi asum acest lucru şi să îmi cer scuze că un membru al Guvernului, care trebuia să vină, nu a venit. Este o problemă pe care o vom regla în interior. Era bine să vină şi premierul pentru că este o lege, poate cea mai importantă din acest an”, a mai spus liderul PSD, care a declarat că cel puţin absenţa lui Viorel Ştefan din plen la votul pe Legea salarizării poate fi considerată „o ofensă” şi că acesta a procedat „incorect”. Întrebat dacă lipsa acestora poate fi interpretată prin faptul că Executivul nu susţine legea, Dragnea a replicat: „Ar fi ceva foarte grav”.

”Faptul că ministrul de Finanţe nu a fost prezent astăzi a fost un lucru care nu a fost bun pentru noi. A procedat incorect. Cred că este o ofensă, putem vorbi de o ofensă. Pe mine m-a întristat foarte mult această atitudine, pentru că vorbim despre o lege care schimbă complet istoria României”, a declarat şeful PSD.

Liviu Dragnea a remarcat ironic că „probabil au fost alte elemente mai importante”, din moment ce peste 90% din Guvern a fost absent, dar că nu ia în calcul demiterea întregului Executiv.

În viziunea sa, s-a afirmat greşit că salariile din administraţia locală vor fi stabilite de primari în mod discreţionar.

„În realitate, conform art. 11 alineat 1 din textul de lege propus, aceste salarii se vor stabili prin Hotărâre a CL, a CJ sau a CGMB. Mai mult decât atât, conform alineatului 2 al aceluiaşi articol, salariile din acest sector vor trebui să respecte ierarhiile prevăzute de lege, iar angajarea şi promovarea în funcţie se vor face conform prevederilor Legii salarizării”, a arătat Dragnea.

Sursă: Gandul.info

LASA UN RASPUNS