Noaptea Sfantului Andrei, traditii si superstitii! Strigoi si fecioare goale care isi vad ursitul

0
966

Sunt multe traditii si superstitii legate de Sfantul Andrei. Cele mai multe au legatura cu revolta, cu maritisul, dar si cu protectia impotriva spiritelor rele care bantuie printre cei vii.

Iata cateva obiceiuri care se pun in practica in noaptea de SFANTUL ANDREI, mai exact in noaptea de 29 spre 30 noiembrie:

  • Usturoiul care alunga strigoii – Pentru a alunga spiritele rele, este folosit peste tot usturoiul, de la grajdurile animalelor pana la cruciulitele facute pe manutele copiilor.

Se spunea de asemenea ca in ajun circula strigoi, acestia fiind suflete pedepsite care din cauza unei vieti nepotrivite sau luata prin violenta bantuie, si atunci tot drept aparare se folosea usturoiul, copiilor li se facea cruciulita cu usturoi pe manuta, li se facea de mancare cu usturoi, cam toate sunt in jurul acestei idei de lupta impotriva magicului negativ.

  • Fetele care vor sa se marite ascund sub perna un fir de busuioc, pentru a-si visa iubitul.
  • La miezul noptii de SFANTUL ANDREI, fetele intorc un ulcior de lut cu gura in jos, pun pe fundul vasului 3 carbuni incinsi si rostesc o incantatie, pentru a cuceri inima baiatului iubit.
  • Fetele care vor sa-si vada ursitul trebuie sa stea goale intre doua oglinzi, la miezul noptii, cu doua lumanari aprinse in mana. In oglinda din spate vor vedea scene din viitorul lor, inclusiv chipul celui care le va fi sot.
  • O alta metoda pentru a afla de SFANTUL ANDREI cum arata ursitul este urmatoarea: fata tine doua lumanari aprinse in mana si priveste intr-un pahar cu apa in care a fost aruncata o verighete sfintita, pentru cununie.
  • In noaptea de SFANTUL ANDREI, cei care vor sa afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie sa participe la un ritual bizar in cimitir. Intr-un vas cu apa descantata, ei vor vedea tot ce s-a intamplat.
  • Spiritele rele nu vor avea acces in casa daca gospodinele vor intoarce in seara de SFANTUL ANDREI toate canile si vasele cu gura in jos.
  • Tot pentru alungarea spiritelor se agata usturoi la intrare, iar animalelor li se pune in mancare busuioc si in apa cateva picaturi de agheasma.
  • De SFANTUL ANDREI se pune grau la incoltit, pentru ca gospodarii sa afle cum va fi recolta de anul viitor, dar si cat de prospera va fi casa si familia lui.
  • Nu in ultimul rand, vremea din aceasta noapte ne va spune cum va fi iarna care urmeaza. Sa speram ca vor avea parte de cer senin, pentru ca atunci iarna va fi blanda.

LASA UN RASPUNS