Negrasi, o zona a Argesului bogata in vestigii arheologice! Cum arata un razboi de tesut din secolele II-III d.Hr.

0
731

Muzeul Judeţean Argeş expune în luna ianuarie, în cadrul mini expoziţiei Exponatul lunii, Greutățile unui război de țesut descoperite la Negrași, punctul „FÂNTÂNA ILINII”.
“Piesele, opt greutăţi provenind de la un război de ţesut din secolele II-III d.Hr., prin forma lor simplă şi lipsită de orice aspect artistic sau estetic ne poate face să le vedem ca pe ceva banal. Am mizat, după cum se va observa, din descrierea de mai jos, pe contextul în care au fost descoperite şi au condus spre identificarea funcţionalităţii lor. Situaţiile de tipul celei relevate de cercetarea arheologică din 2001 din aşezarea de la Negraşi, punctul „Fântâna Ilinii” sunt rar întâlnite. Acesta a fost scopul nostru, să aducem în atenţia publicului o descoperire care nu frapează prin spectaculos, ci prin caracterul insolit şi prin povestea pe care o spun.”, au transmis printr-o informare reprezentantii Muzeului Judetean Arges.

“Zona Negraşi este bogată în vestigii arheologice. Cercetări mai vechi consemnează descoperirea în preajma satului a unor unelte de silex din Paleoliticul Inferior şi a unui tezaur de monede geto-dacice. De asemene, la nord-est de sat, în punctul „Poiana Narciselor” au fost identificate urmele marelui vale de pământ cunoscut popular cu denumirea de „Brazda lui Novac de Nord”.
Greutăţile războiului de ţesut apar frecvent în aşezările Chilia-Militari, ţesutul fiind o ocupaţie importantă a purtătorilor culturii. În general, piesele de acest tip sunt găsite disparat, ceea ce face imposibilă, de multe ori, atribuirea lor funcţională. Multe sunt identificate fie ca greutăţi de năvod, fie drept căţei de vatră. Din acest punct de vedere, contextul descoperirii de la Negraşi se dovedeşte deosebit de important, ele permiţând identificarea funcţională a pieselor.
Piesele de acest tip ne ajută să ne facem o imagine despre obiectele şi instrumentele aflate în locuinţele unor populaţii aflate la graniţa Imperiului Roman, modul în care erau dispuse ne ajută să vizualizăm un colţ din interiorul unei locuinţe, să înţelegem cotidianul acelor vremuri.”, anunta reprezentantii Muzeului Judetean Arges.
Exponatul lunii va putea fi admirat de marţi până duminică între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr. 44.

LASA UN RASPUNS