Ministerul Sanatatii, pichetat astazi de medici! Reprezentanti ai SANITAS, filiala Arges, in drum spre Capitala

0
449

Mai multi sindicalisti din sanatatea argeseana vor participa astazi la protestul organizat de SANITAS la Bucuresti. Doina Fanica (foto), liderul SANITAS, filiala Arges, a anuntat ca 20 de sindicalisti din judetul nostru se alatura pichetarii ce se desfasoara la Ministerul Sanatatii, intre orele 11.00 – 13.00. Peste 150 de cadre medicale din mai multe judete vor participa la protest.

Care este nemultumirea generala? Refuzul Ministerului Sănătăţii de a începe negocierile pentru contractul colectiv de muncă la nivel de sector de activitate, actualul contract urmand să expire pe 31 decembrie. Conform Legii dialogului social nr. 62/2011, Federaţia SANITAS a iniţiat demersurile pentru începerea negocierilor pe contractul colectiv de muncă, dar Ministerul Sănătăţii a motivat că nu există bugetul aprobat.

Conform legii, începerea negocierilor trebuia să se facă cu 45 de zile înaintea expirării contractului actual. Contractul colectiv de muncă reprezintă documentul care reglementează relaţiile de muncă ale salariaţilor, drepturile şi îndatoririle specifice sistemului sanitar pentru toate categoriile profesionale,  timpul de muncă şi timpul de odihnă, formarea profesională, concediul de odihnă, concediul fără plată, asigurarea echipamentului de protecţie etc. Ce se negociază la nivel de sector de activitate nu se poate reduce la nivel de unitate.

„Această negociere nu implică partea financiară. Dacă nu se negociază contractul la nivel de sector de activitate, ne putem trezi cu angajatorul că refuză să semneze contractul la nivel de unitate. Drepturile negociate sunt minime şi obligatorii.“, a declarat Doina Fănică, lider SANITAS.

LASA UN RASPUNS