Manifestări, în Argeș, de Ziua Națională a Culturii și la împlinirea a 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

0
452

O serie de manifestări vor avea loc luni, în județul Argeș, de Ziua Culturii Naționale și la împlinirea a 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

„168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu”, la Muzeul Județean Argeș

Muzeul Judetean Arges organizează luni, 15 ianuarie, ora 11.00, evenimentul educativ intitulat „168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu” . Manifestarea, care va avea loc în Amfiteatru, doreşte să marcheze într-un mod deosebit Ziua Culturii Naţionale şi împlinirea, pe 15 ianuarie, a 168 de ani la naşterea marelui poet român. Astfel, vor avea loc evocări și vor fi recitate poezii. În cinstea acestui eveniment vor susţine alocuţiuni: Lect. univ. dr. Cornel Popescu, prof. Lucian Costache, Eugenia Zgreabăn și prof. dr. Constantin Vărăşcanu. La eveniment vor fi prezenţi elevii colegiilor Zinca Golescu şi I.C. Brătianu.

Moment festiv, de Ziua Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” din Pitești

Luni este Ziua Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” Pitești, astfel că, între orele 11.30 – 14.30 vor avea loc manifestări închinate acestei zile, cu implicarea elevilor unității de învățământ. Momentul festiv dedicat Zilei Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” Pitești, care se va desfășura în Amfiteatrul ”Mihai Eminescu”, va fi transmis live pe Facebook.

La Biblioteca Județeană, alături de criticului literar Alex Ștefănescu

Luni, 15 ianuarie, cu începere de la ora 16.00, Biblioteca Județeană Argeș vă invită să parcurgeți, în compania criticului literar Alex Ștefănescu, paginile recentului său volum, de rezonanță și anvergură, EMINESCU, POEM CU POEM. EMINESCU, POEM CU POEM este rodul unei activități de patru ani, de documentare și interpretare a textelor de referință din opera poetului național. Miza volumului o reprezintă puterea de seducție a versului eminescian, capacitatea lui de a transmite, și astăzi, cu o acuratețe nealterată, emoții, idei, idealuri definitorii pentru lirica și pentru identitatea noastră. De luat în seamă și faptul că, în acest volum, criticul comentează părți substanțiale din poemele eminesciene sau chiar poeme întregi, de care, niciodată până la el, confrații nu s-au apropiat, cu intenția de a le desluși cu rigoare și bună-credință.

La Biblioteca Județeană, expoziția ”LUMEA-I VISUL SUFLETULUI NOSTRU…”

15 – 19 ianuarie, în holul Bibliotecii Județene Dinicu Golescu, expoziția ”LUMEA-I VISUL SUFLETULUI NOSTRU…” – expoziție de cărți, dicționare, reviste, albume, enciclopedii, prilejuită de împlinirea a 168 de ani de la nașterea poetului MIHAI EMINESCU – 15 ianuarie – și de Ziua Culturii Naționale; expoziția este realizată în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române, cu Muzeul Județean Argeș și cu artistul caligraf Petre Ghilencea.

Spectacolul ”Cartea nesfârșitei iubiri” va fi pus în scenă la Teatrul ”Alexandru Davila”

Luni, 15 Ianuarie, ora 18:30, în Sala Mare a Teatrului ”Alexandru Davila”, spectacolul ”Cartea nesfârșitei iubiri”, dedicat Zilei Culturii Naționale, în regia lui Matei Varodi. Vor interpreta actorii: Mirela Popescu, Ramona Olteanu, Gabriel Gheorghe, Dan Andrei, Mihai Savu; soliștii: Cristina Neacșu, Marius Bălan, Constantin Nica; trupa de balet: Lorena Costache, Andreea Dragnea, Mihai Dragnea, Silviu Dobriță, Vali Dobriță, Andreea Drugulescu, Dragoș Ionescu, Vlad Sandu, Ramona Titov și Ruxandra Tomescu. Coregrafia Mălina Andrei. Scenografia Cristina Ciucu. Intrarea este gratuită și se face pe bază de invitații ce sunt disponibile la agenția de bilete a Teatrului ”Alexandru Davila” Pitești.

LASA UN RASPUNS