Managerul a două FABRICI din Argeș își EXTINDE afacerea în țări vecine. Nu vrea, dar nu are încotro. DECLARAȚIA acestuia

0
2280

Lună de lună, consultând oferta cu locuri de muncă făcută publică de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Francesca Industries se numără printre firmele la care permanent angajatorul anunță zeci sau chiar sute de posturi vacante. Motivul? Foarte greu găsește forță de muncă specializată. Umblă însă ”vorba” că nici salariile oferite muncitorilor nu sunt unele semnificative, motiv pentru care misiunea de a găsi lucrători specializați și competenți este una și mai grea.

Oful lui Ovidiu Baciu, managerul firmei Francesca Industries, care deține două fabrici de confecții, în Pitești și Topoloveni, a ajuns și în presa centrală. Jurnaliștii Adevărul.ro ne informează că, acesta intenționează să își extindă afacerea în țări vecine, deranjat că nu găseşte personal calificat în România pentru a onora nenumăratele comenzi.

”Managerul unei companii producătoare de confecţii înfiinţate în 1992, care se numără printre cei mai importanţi contractori din România ai H&M, Zara, C&A şi Massimo Dutti, se plânge că se confruntă cu probleme mari în angajarea de muncitori competenţi, aflându-se frecvent în situaţia de a refuza comenzi. Ovidiu Baciu spune că are nevoie de 1.000 de oameni pentru cele două fabrici pe care le deţine şi este de părere că lipsa forţei de muncă specializate este cauzată de distrugerea sistematică a industriei.”, se arată în Adevărul.ro.

„Am avea nevoie de 1.000 de oameni, dar ca să nu ne facem de râs am decis să trecem la AJOFM Argeş doar câteva sute. Este o aberaţie, nu avem de unde lua personal. Ne confruntăm cu problema forţei de muncă necesară activităţii noastre de mai mulţi ani. Media de vârstă în fabricile noastre este acum de 45 de ani. Până în 1989 era de 27 de ani în România. În sectorul textil au dispărut în acest an 15.000 de locuri de muncă şi n-a ţipat nimeni“, spune managerul.

Cauzele dispariţiei şcolilor profesionale Ovidiu Baciu este de părere că ceea ce se întâmplă acum pe piaţa muncii este o consecinţă a distrugerii şi dispariţiei industriilor care a dus la dispariţia şcolilor profesionale. „Se laudă foarte mult în spaţiul public IT-ul şi turismul, dar nu s-a mai spus nimic despre meserii. S-a spus că s-a greşit atunci când au fost desfiinţate şcolile profesionale. Adevărul e că acestea au fost desfiinţate pentru că nu mai aveau elevi şi asta din cauză că industria cărora li se adresau a fost vândută la fier vechi. Am uitat în România ce sunt ăia strungari“, mai spune Baciu.

„Ne gândim ca surplusul de comenzi să-l facem undeva până la urmă, nu ştiu încă unde, poate în Macedonia, Kosovo sau Republica Moldova“, a mai spus omul de afaceri argeșean.

Compania condusă de Ovidiu Baciu a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 54 milioane lei (12 milioane euro), un profit net de 2,1 milioane lei (475.000 de euro) şi are în prezent peste 300 de angajaţi. Francesca Industries lucrează în totalitate pentru export în sistem lohn sau ready made. Compania are peste 40 de clienţi din Marea Britanie, Suedia, Spania şi Franţa.

LASA UN RASPUNS