Mai mulți PATRONI din Argeș, trimiși în judecată! Sunt persoane cunoscute. Vezi cum acționau

0
2374

Patroni trimişi în judecată. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au încheiat cercetările într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, dosarul fiind trimis la Tribunalul Argeş pentru a fi judecat. Din cei 18 inculpaţi din dosar, 8 se află sub control judiciar, 9 sunt cercetaţi în stare de libertate iar unul este arestat într-o altă cauză.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2009-2015, în scopul creşterii artificiale a TVA-ului deductibil şi a chletuielilor ce ar fi fost efectuate, cu influenţă directă asupra impozitului pe profit, Sc Genicom SRL şi SC Mihail Construcţii AG SRL, administrate de Marian Mihail, SC Silver Trading SRL şi General Muntenia Ag SRL, administrate de Eugen Enache (soţul Aidei Enache, directorul Casei Judeţene de Pensii Argeş), SC Antrepriză Construcţii Montaj Muntenia AG SRL, administrată de Valentin Focică (soţul procuroarei Mihaela Focică), SC Blanici Comp SRL administrată de Constantin Mihail şi SC Bacos Comerţ 2006, administatră de George Alin Dobrin au declarat şi înregistrat în evidenţele contabile achiziţii fictive de bunuri şi servicii de la societăţi de tip “fantomă”. Prejudiciul cauza statului a fost estimat la aproximativ 2.700.000 euro.

Societăţile cu comportament de tip “fantomă” erau administrate de drept de către persoane care aveau o situaţie materială precară, nu aveau educaţie şi cunoştinţe specifice, proveneau dintr-un mediu social îndoielnic, dar care, aceştia fiind trecuti doar în acte, însă în realitate societăţile erau administrate de Ştefan Tiberiu Anghel, Aurelian Tuşu şi Daniel Dragomir.

Pentru a crea aparenţa de realitate a operaţiunilor comerciale declarate, plata facturilor fiscale emise de către socităţile “fantomă” se realiza prin virament bancar, sumele de bani astfel plătite fiind însă retrase, în ziua plăţii sau în perioada imediat următoare şi restituite celor care au plătit, cu reţinerea unui comision prestabilit de către inculpaţi.

În rechizitoriu se mai spune că, la rândul lor, societăţile de tip fantomă declarau livrările de bunuri şi servicii către beneficiarii finali, pe care le justificau prin achiziţii de bunuri şi servicii de la alte societăţi cu comportament de tip fantomă.

În scopul disimulării adevăratei provenienţe, inculpaţii Marian Mihail, Valentin Focică, Constantin Mihail, Eugen Enache şi George Alin Dobrin, cu complicitatea celorlalţi inculpaţi, au spălat banii, simulând unele împrumuturi acordate societăţilor, în valoare de 18.151.145 lei (aproximativ 4 milioane de euro), urmate de restituirea acestor împrumuturi.

În vederea recuperării prejudiciului, adus bugetului de stat, procurorii au instituit măsuri asiguratorii în valoare de 1.740.452 lei, 318.477 euro, 500 USD, 2 apartamente şi 3 terenuri.

LASA UN RASPUNS