La noapte, “ploaie de stele cazatoare”!

0
687

Luna august este luna Perseidelor, un fenomen astronomic care se desfășoară până pe 24 august.

Ploaia de stele va atinge în acest an maximul între orele 15.00 si 18.30, ora României. Pentru că în România e lumină afară în respectivul orar, nu se va putea vedea punctul culminant, dar vom putea observa panta ascendentă şi pe cea descendentă a maximului, în nopţile de 11-12 şi 12-13 august, astfel ca la noapte, daca nu va fi nor, vom putea vedea ploaia de stele.

Fenomenele astronomice de acest tip se observă cel mai bine în zone izolate, lipsite de poluarea luminilor orașului. Pentru a le vedea, se recomandă în primul rând răbdare, pentru că ochii au nevoie de 45 de minute pentru a se obișnui cu întunericul.

Perseidele se formează din resturile cometei Swift-Tuttle, cel mai mare obiect cosmic de acest tip, cu un diametru de aproximativ 26 de kilometri, detectat în mod constant în apropierea Terrei. În acest an, Perseidele vor avea o activitate extrem de intensă, întrucât Terra intră în contact cu o fâşie foarte densă de praf cosmic. „În acest an, nu vom vedea doar 80 de Perseide într-o oră, ci 150 sau chiar 200, în acelaşi interval de timp”, a explicat astronomul american Bill Cooke, citat de Agerpres.

Astronomii îi sfătuiesc pe cei cu adevărat pasionaţi de astfel de evenimente să nu rateze nici alinierea planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn, preconizată pentru data de 21 august.

LASA UN RASPUNS