Fost consilier local, angajat al ADR Sud Muntenia, trimis in judecata de procurorii DNA! Acuzatii grave

0
674

Un fost consilier local PRM de la Câmpulung, în prezent angajat al Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de un om de afaceri bucureştean. Marinică Fologea, despre el fiind vorba, este acuzat că în calitate de manager de proiect, l-a ajutat pe Mihai Baciu să obţină fonduri nerambrusabile în valoare de 635.951,52 lei.

Potrivit proiectului, afaceristul ar fi trebuit să cumpere utilaje de tipărire ce urmau să ajungă în Argeş numai că, aceste au au ajuns doar pentru controlul reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice şi nu au funcţionat niciodată. Au fost întocmite acte false pentru obţinerea lor.

Iată ce se precizează în comunicatul de presă remis de DNA.

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

BACIU MIHAI, la data faptelor reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată (5 fapte),

FOLOGEA MARINICĂ, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (3 fapte),
– fals intelectual, (3 fapte),
– uz de fals (3 fapte),

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2010, în contextul derulării proiectelor „Agrafa Tipărește” și „Dezvoltarea activităților de tipărire”, finanțate din fonduri nerambursabile, inculpatul Baciu Mihai, în calitate de reprezentant al unor societăți comerciale, a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia mai multe documente false, inexacte și incomplete, în baza cărora a obținut 844.928,421 lei.
Concret, în cazul proiectului „Agrafa Tipărește”, inculpatul Baciu Mihai a declarat aspecte necorespunzătoare adevărului și a depus documente false pentru dovedirea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate, iar ulterior, încheierii contractului de finanțare, nu a desfășurat activități economice la locul de implementare a proiectului, pe toată perioada contractului de finanțare și nu și-a îndeplinit obligația asumată de creare de 4 noi locuri de muncă permanente pentru forța de muncă locală.
În demersul său infracțional, inculpatul Baciu Mihai a beneficiat și de ajutorul inculpatului Fologea Marinică, în calitate de responsabil cu monitorizarea proiectului, care a întocmit mai multe rapoarte în cuprinsul cărora fie a făcut mențiuni care nu corespund realității, fie a omis să menționeze, cu intenție, date sau împrejurări și din care rezulta că activitățile realizate de una dintre societățile controlate de inculpatul Baciu Mihai nu sunt conforme contractului de finanțare.
Și în cazul celui de-al doilea proiect, inculpatul Baciu Mihai a declarat aspecte necorespunzătoare adevărului și a depus documente false pentru dovedirea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate în scopul obținerii sprijinului financiar din bugetul general al Uniunii Europene.
Deși la data de 17 iunie 2014 s-a încheiat contractul de finanțare și ulterior s-a depus și cererea de rambursare, banii nu au fost virați, în contextul verificărilor cu privire la primul proiect fraudat.
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 635.951,52 lei.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii constând în indisponibilizarea prin instituirea unui sechestru asupra unor bunuri imobile deținute de inculpatul Baciu Mihai.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.”.

LASA UN RASPUNS