Este bine sau nu sa luam ANTIBIOTICE? Ce spun specialistii

0
731

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), împreună cu autoritățile în domeniul sănătății din Uniunea Europeană, coordonează Ziua europeană de sensibilizare cu privire la utilizarea antibioticelor – o inițiativă europeană în domeniul sănătății, sărbătorită anual la 18 noiembrie.

În acest an, concentrarea este mai mare pe colaborarea cu medicii din asistența medicală primară, pentru a promova utilizarea corespunzătoare a antibioticelor și a informa pacienții cu privire la riscurile automedicației cu antibiotice. Rezistența la antibiotice a crescut în ultimii ani într-o asemenea măsură încât a devenit o amenințare importantă pentru eficiența viitoare a antibioticelor. Creșterea numărului bacteriilor rezistente la antibiotice constituie în prezent un risc grav la adresa sănătății publice. Rezistența la antibiotic este legată de extinderea utilizării și de modul de utilizare a antibioticelor.

Automedicația cu antibiotice include atât eliberarea unui antibiotic fără rețetă, cât și administrarea inutilă de antibiotice rămase neutilizate. Rolul reţelei de asistență medicală primară este deosebit de important în acest context, întrucât antibioticele trebuie prescrise și eliberate în mod responsabil, dar și corect utilizate. Rezistenţa la antibiotice (RA) priveşte astăzi unele infecţii comune (afectând de exemplu, tractul urinar, plămânul şi sângele) în toate regiunile lumii.

Desfăşurată sub sloganul “Antibioticele: consum prudent azi = vieţi salvate mâine !”, obiectivul global ZEIA 2014 este susţinerea activităţilor naţionale ţintind administrarea prudentă a antibioticelor pentru a le menţine eficienţa şi a încetini răspândirea bacteriilor rezistente. Conform unui Eurobarometru recent, România înregistrează faţă de media UE 27 o frecvenţă mai mare a administrării de antibiotice, o proporţie mai mare a direcţionării greşite către gripă şi răceală, nivele mai mici de cunoştinţe privind antibioticele sau de informare primită în privinţa medicaţiei cu antibiotice improprii.

Toate acestea sugerează nevoia sporirii nivelului de conştientizare a populaţiei şi a personalului medical în privinţa abuzului de antibiotice, transmite Sorina Hontaru, sefa Directiei de Sanatate Publica Arges.

LASA UN RASPUNS