Elevii catolici au LIBER luni de la scoala! Cati romani sarbatoresc AZI Pastele Catolic

0
2586

Azi-noapte au participat la slujba Învierii Domnului, iar astăzi vor lua parte la Sfânta Liturghie. Sute de credincioşi s-au adunat pentru a celebra Învierea Domnului. Aproximativ un milion și jumătate de români, catolici, dar și protestanți, sărbătoresc astăzi Paștele. Anul acesta, Paştele catolicilor se sărbătoreşte cu cinci săptămâni mai devreme decât cel ortodox.

Angajaţii şi elevii catolici vor primi o zi liberă luni, 28 martie, în a doua zi de Paşte.

Ministerul Educaţiei a hotărât că elevii catolici vor avea liber pe 28 martie, chiar dacă în structura anului şcolar 2015-2016, ziua de 28 martie nu figurează ca zi liberă.

Pentru cei care sărbătoresc Învierea în această zi există numeroase obiceiuri pe care catolicii le practică.

Stropitul isi are originea in Germania, iar majoritatea romanilor din Ardeal l-au adoptat cu mare drag. La inceput, stropitul se facea cu apa, ulterior este folosit prafumul. Apa este simbolul purificarii inca din precrestinism, si pentru faptul ca apa provine din fantani a aparut impodobitul cu oua a fantanilor din satele populate de nemti.

Dăruirea și ciocnitul ouălelor – Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului, pentru prima data fiind sarbatorit in jurul anului 1400 inainte de Hristos.
Sarbatoarea Pastelui poate fi asociata cu primavara. Retrezirea naturii la viata simbolizeaza noua viata pe care crestinii au castigat-o prin crucificarea si Invierea lui Iisus.

Din anul 1054, cand s-a produs Marea Schisma a Bisericii crestine, Pastele se sarbatoreste, cu unele exceptii, intotdeauna la date diferite la catolici si ortodocsi. Diferenta mai mare de o saptamana intre sarbatori nu exista, insa modul de calculare a datei Pastelui difera.

Incepand din anul 1582, biserica catolica si cea ortodoxa folosesc calendare diferite. Biserica catolica se ghideaza dupa calendarul Gregorian, in timp ce ortodocsii au pastrat calendarul Iulian.

Catolicii calculeaza data Pastelui bazandu-se pe luna plina ecleziastica, calculata pe baza unor tabele oranduite de biserica si se bazeaza pe o data fixa pentru echinoctiul de primavara.

Nu doar catolicii serbeaza Sfintele Pasti in aceasta duminica. Dintre religiile care sarbatoresc Pastele odata cu catolicii se numara: reformatii, unitarienii, baptistii, penticostalii, adventistii de Ziua a Saptea, crestinii dupa Evanghelie si Biserica Evanghelica Romana.

SURSA: DCNEWS.ro

 

LASA UN RASPUNS