Dosarul de CAMATARIE si SANTAJ! Mai multi camatari arestati ACUM, in Arges!

0
2681

Tribunalul Argeş a admis propunerea procurorilor DIICOT şi a dispus arestarea preventivă a sase suspecti, in noaptea de miercuri spre joi, intr-un dosar de camatarie si santaj, instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Vorbim despre inculpaţii Ion Grigore, Anghel Daniel Stanciu, Liviu Andrei Colan, Mircea Ştefan Paşol, Costinel Stănescu şi Marius Zorliu, care sunt arestati preventiv pe o perioadă de 30 de zile. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Dosarul în care sunt cercetaţi cei şase vizează săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj şi camătă. Anchetatorii au efectuat, pe 9 decembrie, 61 de percheziţii domiciliare la locuinţele suspecţilor, dar şi la sediile firmelor prin intermediul cărora s-au comis faptele, 23 de persoane fiind conduse la audieri. Printr-un comunicat al DIICOT se arata: “În fapt, se reţine că suspecţii cercetaţi au acţionat în mod coordonat, împrumutând sume de bani importante cu o dobânda cuprinsă între 3% şi 10% mai multor persoane, unele dintre acestea administrând societăţi comerciale cunoscute la nivel local. În condiţiile în care părţile vătămate nu puteau plăti sumele împrumutate şi dobânda stabilită, suspecţii procedau la inducerea unei stări de temere victimelor, prin ameninţarea cu acte de violenţă împotriva lor sau a persoanelor apropiate”.

Potrivit anchetatorilor, persoanele împrumutate de membrii grupului infracţional organizat erau, de regulă, administratori ai unor firme care deţin în patrimoniu bunuri imobile sau mobile ce reprezintă o garanţie pentru recuperarea sumelor de bani împrumutate şi a dobânzilor. O altă categorie de persoane împrumutate de membrii grupului infracţional erau fiii unor persoane cu potenţial financiar din judeţul Argeş, ei fiind atraşi în cercul de apropiaţi ai suspecţilor şi împrumutaţi cu sume de bani din ce în ce mai mari, pe care nu le mai puteau restitui fără ajutorul părinţilor.

Dobânda percepută era între 4% şi 10% lunar, în cazul sumelor de bani împrumutate pe o durată mare de timp şi peste 15% în cazul sumelor de bani împrumutate pentru perioade de timp scurte.

O a treia categorie de victime ale grupării infracţionale o reprezintă persoane care, fără a avea o situaţie financiară foarte bună, împrumutau sume mai mici de bani, pentru restituirea lor urmând să răspundă şi persoanele prin intermediul cărora aceştia au ajuns să-i cunoască pe cămătari.

Procurorii DIICOT au indicii potrivit cărora membrii grupului infracţional organizat au acordat împrumuturi de peste un milion de euro.

 

LASA UN RASPUNS