Doi ELEVI de la ”Brătianu”, MEDALII de bronz la Olimpiada NAȚIONALĂ de Informatică

0
2008

Doi elevi ai Colegiului National „Ion C. Bratianu” din Pitesti au obtinut medalii de bronz la Olimpiada Nationala de Informatica.

Colegiul National “Ion C. Bratianu” este institutia de invatamant cu cea mai indelungata traditie din Arges, deschizandu-si portile pentru prima data in 1866. Pe langa numerosi olimpici nationali si internationali premiati la olimpiadele de matematica, biologie si fizica, Colegiul “Bratianu” se remarca in fiecare an si prin performantele claselor sale de informatica.

In ultimele doua decenii, Colegiul a avut 31 de olimpici premiati la etapa nationala a olimpiadei de informatica, rezultatele tuturor fiind mentionate in sectiunea de olimpici a site-ului colegiului. Dintre absolventii colegiului „Bratianu” sunt multi studenti la facultatile de Automatica sau Matematica-Informatica ale UPIT sau la universitati din afara tarii. Unul dintre fostii olimpici, Marius Stroe, lucreaza in prezent la Twitter si inainte a lucrat la Facebook.

Cei doi premianti de anul acesta, Radu Zamfir si Cosmin Petolea, au absolvit clasa a IX-a.

     Radu Zamfir: ”Visez la ziua în care voi avea o viață le fel de plină de realizări”Radu Zamfir a mai obtinut anul acesta si o Mentiune la Concursul Programming Day for High School si Premiul I la Concursul Judetean de Informatica “Dan Barbilian”: „Fratele meu mai mare (n.r.: Vlad Zamfir, fost elev la „Bratianu” ce a castigat numeroase premii la informatica intre 2011 si 2014) este cel care îmi inspiră pasiunea pentru informatică. Mereu am admirat ceea ce face, fiind modelul meu în viață încă de când eram mic. Din primele momente în care mi-am format acest interes pentru programare visez la ziua în care voi avea o viață la fel de plină de realizări ca a lui.”, ne-a povestit Radu.

    Cosmin Petolea: ”Munca este întotdeauna mai importantă decât talentul”

In afara de rezultatul de la nationala, Cosmin Petolea a mai obtinut anul acesta si Premiul al II-lea la Concursul Judetean de Informatica “Dan Barbilian”. El ne-a explicat ca performanta depinde in primul rand de efortul investit, nu doar de inteligenta nativa: „Toti cei care am reusit sa obtinem un loc la olimpiada nationala de informatica am muncit pentru aceste rezultate, indiferent de coeficientul de inteligenta. Am invatat in acest an ca munca intotdeauna este mai importanta decat talentul, pentru ca munca vine din pasiune, iar pasiunea a inspirat toti idolii nostri sa aduca inovatii revolutionare programarii. Munca facuta din propria initiativa este cea care ne duce mai departe, pentru ca acel impuls de a lupta sa fim mai buni ne determina sa nu acceptam infrangere.”

Motivatia intrinseca si pasiunea pentru procesul de perfectionare duc la rezultatele cele mai bune si mai sustenabile pe termen lung. „Consider ca, la informatica, este cel mai important sa lucram din propria intentie, pentru ca daca pe cont propriu am alege sa renuntam, atunci nu este un domeniu in care putem ajunge experti. Pe tot parcursul olimpiadei si pregatirii am iubit ce am facut si nu a fost nevoie sa “muncesc” cu adevarat nici macar o zi, pentru ca am facut ceea ce imi place si nu pot spune ca a fost un chin vreodata, ci o delectare.”, a mai spus Petolea.

        ”Cei doi olimpici fac parte dintr-o generație de excepție”

Profesorul Marin Cristea, unul dintre cei doi profesori de informatica ai clasei olimpicilor, ne-a explicat ce presupune pregatirea elevilor pentru astfel de performante: „Pregătirea elevilor pentru olimipadă se bazează într-o mică masură pe activitatea de la catedră, unde se formează o bază a gândirii algoritmice pentru toți elevii interesați de disciplina informatică. Olimpada este dincolo de asta. Presupune atât din partea elevilor cât și a profesorului, pasiune și disponibilitate pentru un efort care nu se limitează neapărat la un program anticipat și strict. Poți să te gândești la o idee de rezolvare chiar și în timp ce mergi pe jos spre casă sau noaptea, dacă ziua nu a fost îndeajuns!”.

Nicoleta Voica, de asemenea profesor de informatica al clasei, ne-a impartasit:  „Cei doi olimpici la informatica cu care ne mandrim fac parte dintr-o generatie de exceptie si suntem convinsi ca la urmatoarele concursuri si olimpiade judetene de informatica vor avea parte de o concurenta foarte puternica capabila sa obtina rezultate cel putin la fel de valoroase in fazele superioare ale acestor confruntari. Noi, profesorii lor, ne facem un crez in a-i pregati pe toti in mod egal, dorindu-ne ca la fel ca in orice competitie cei mai buni sa castige.”

     Roweb Connect Day la Colegiul National „Ion C. Bratianu”

Profesorul Cristea incearca sa le insufle elevilor pasiunea pentru informatica inca de la inceputul liceului si sa le deschida perspectivele oportunitatilor pe care le-ar avea daca ar opta pentru profesia de programator. In acest scop a facut si un parteneriat cu o firma de software din Pitesti, Roweb, ai carei reprezentanti au venit sa le povesteasca elevilor despre ce inseamna meseria de programator, in cadrul evenimentului Roweb Connect Day la Colegiul National „Ion C. Bratianu”.

Tot implicarea profesorului Cristea a atras si sponsorizarea din partea Roweb cu un site al colegiului nou si mai performant.

In paralel cu reinnoirea prezentei online, Colegiul se bucura si de faptul ca reconsolidarea cladirii este pe ultima suta de metri, s-au incheiat lucrarile la aripa noua a cladirii, iar cea veche este in curs de finalizare, cu eforturile directorului Alina Manea pentru a asigura finalizarea proiectului de reconsolidare, respectand condiții foarte riguroase, deoarece cladirea este monument istoric si un simbol al orasului, de care pitestenii sunt foarte mandri.

Intrebat despre satisfactia profesionala legata de performantele elevilor, profesorul Marin Cristea ne-a marturisit: „Personal, cea mai mare satisfacție nu o am atunci când văd olimpicii fericiți cu medaliile de gât. Atunci sunt doar fericit prin fericirea lor. Cea mai mare trăire o am atunci când, după câțiva ani, se întorc la Brătianu și îmi spun că au ajuns să fie ce și-au dorit, modelând lumea spre mai bine prin idei îndrăznețe și curaj de a le pune în practică. Iar dacă lumea în care trăiesc ei este în țara mea, nu în restul Europei sau peste ocean, atunci sunt mai fericit decât ei!”.

LASA UN RASPUNS