Cum EXPLICA directorul Publitrans pretul mare al abonamentului pentru autobuz!

0
708

Un oras de provincie din Romania, precum Pitestiul, are cel mai scump transport public din Europa de Est, potrivit unei analize efectuate de Adevarul.ro. Un abonament lunar nenominalizat pe toate liniile în Pitesti costă 174 de lei. La Arad, acelaşi pachet este tarifat cu 65 de lei, la Cluj – 155 de lei, la Praga – 92 lei, la Budapesta – 136 de lei, iar la Varşovia – 113 de lei.Ce spune despre acest lucru Manuel Rotaru, director Publitrans? ”Vrem să reducem preţul la abonamente, dar dacă încasăm mai puţin de la populaţie, Primăria trebuie să crească subvenţia”.

Directorul general al societăţii Publitrans 2000 SA, operatorul de transport în comun din oraş, Manuel Rotaru, a declarat: ”Politica tarifară se stabileşte de către fiecare unitate şi se aprobă de către Consiliul Local. Noi propunem şi Consiliul Local aprobă. Depinde foarte mult şi de valoarea subvenţiei acordate de la bugetul local. Până să luăm autobuzele noi (n. red.- 70 de autobuze achiziţionate anul trecut printr-un credit BERD de 13 milioane euro), valoarea subvenţiei era de 300.000 lei pe lună. La ora actuală avem 70 de autobuze noi achiziţionate anul trecut, mai avem 15 autobuze mai vechi din 2003 şi 2005 şi mai avem un BMC din 2010”, spune Manuel Rotaru.

Legat de preţurile mai mici ale abonamentelor din celelalte mari oraşe din ţară, iată ce a declarat directorul Publitrans: ”Nu ştiu cum au stabilit ei politica tarifară. Probabil că au o bază legală. La Braşov, de exemplu, pe abonament nu mai sunt scrise toate traseele. A fost o invenţie. Aş vrea să vă spun că avem două proiecte în derulare finanţate de BERD, cu doi consultanţi. Unul ne ajută să avem un plan de afaceri şi unul de marketing. În cadrul programului de marketing vrem să reducem preţul la abonamente. Depinde şi câţi bani este dispusă Primăria să dea ca să scadă tarifele. Dar dacă încasăm mai puţin de la populaţie, Primăria trebuie să crească subvenţia.”
Sursa: Adevarul.ro

LASA UN RASPUNS