CRIZA fara precedent in Justitia din Romania! GREVA

0
651

Zeci de instanţe îşi întrerup activitatea şi cer demisia ministrului tehnocrat! Dupa ce in numarul de luni, 12 septembrie, v-am informat ca judecatorii de la Tribunalul Arges au intrat in greva “declarativa” sustinand ca doresc depolitizarea justitiei din Romania, aflam ca mai multe instante din tara au anuntat ca nu mai lucreaza si ca intra in greva. Este o criza fara precedent in justitia din Romania.

Aflam ca unele instanţe nu mai judecă decât cauzele urgente. Se pare ca instanţe din Argeş, Vâlcea şi Dolj au fost luni în grevă, soluţionând, doar dosarele urgente aflate pe rolul acestora, cum ar fi cauzele cu inculpaţi în stare de arest preventiv sau la domiciliu, cauze privind măsuri preventive, contestaţii la executare, executare silită, ordonanţe preşedinţiale, ordin de protecţie, adopţii sau plasamente.

Iniţial s-a vehiculat că la acţiune participă aproape mai multe instanţele din ţară, însă multe au infirmat informaţia.

Au infirmat participarea la protest: Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Cluj, Judecătoria Cluj, Curtea de Apel Oradea, precum şi Tribunalul Vaslui, ai cărui reprezentanţi au precizat, însă, pentru News.ro, că vor transmite marţi un comunicat legat de această informaţie.
Pe de altă parte, Parchetul General a precizat că niciun parchet din ţară nu protestează.

În data de 8 septembrie, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a publicat un memorandum legat de “situaţia justiţiei în 2016”.

“Ca urmare a problemelor curente ce afectează sistemul judiciar, unele generate şi de acţiunile ministrului Justiţiei Raluca Prună, asociaţiile profesionale ale magistraţilor au înaintat spre instanţele şi parchetele din ţară următorul memorandum pentru a fi aprobat în Adunările Generale din perioada 5-16 septembrie 2016”, menţionează UNJR.

UNJR cere prin document respectarea independenţei justiţiei şi a instanţelor.

“Celelalte puteri trebuie să asigure o independenţă reală a justiţiei, lipsită de orice tip de influenţe, directe sau indirecte, un cadrul legislativ coerent, stabil şi accesibil, suport financiar, logistic şi uman suficient pentru o justiţie eficientă, modernă şi de calitate”, se menţionează în document.

Totodată, magistraţii cer garantarea şi respectarea statutului magistraţilor, precum şi a independenţei acestora.

“Garantarea şi respectarea statutului magistraţilor, independenţei acestora, inclusiv prin remunerarea corespunzătoare şi asigurarea unor condiţii de muncă decente în sistemul judiciar”, cer magistraţii.

Prin memorandum se solicită şi proceduri transparente în ceea ce priveşte numirile “în funcţiile de conducere din Ministerul Public”, precum şi “eliminarea factorului politic din numirile în funcţiile de conducere din Ministerul Public”.

Sursa: Romania TV.ro