Comisia Europeană dă în JUDECATĂ România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

0
495

Comisia Europeană dă în judecată România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru că țara noastră nu a adoptat planul național de management al deșeurilor și programul de prevenire în domeniu, în acord cu directiva europeană 2008/98/EC. În aceeași situație se află și Slovenia.

În jur de 60 de gropi de gunoi neecologice ar fi trebuit să fie închise. Dacă pierde procesul, România va trebui să plătească aproximativ 200.000 de euro pe zi. Se precizează într-un comunicat de presă al CE că, în ciuda avertismentelor anterioare din partea Comisiei, autoritățile din România nu au adaptat planul național de management și prevenire în domeniul deșeurilor.

Revizuirea legislației naționale ar fi trebuit să aibă loc cel târziu în 2013. Comisia a inițiat procedura de infringement în septembrie 2015 și a trimis o opinie argumentată României în mai 2016, solicitând autorităților române să adopte aceste instrumente esențiale în legislația din domeniul deșeurilor.

România este una dintre țările cu performante foarte proaste în domeniul managementului deșeurilor solide, cu o rată de încărcare a gropilor de gunoi de 72%, mult peste media UE din 2015 – 25,6%.

LASA UN RASPUNS