Cate ferme de porci sunt in Arges si ce trebuie facut pentru prevenirea raspandirii pestei porcine africane in judet!

0
651

Crescatorii de porcine din Arges iau masuri, pentru a preveni astfel raspandirea pestei porcine africane, deja aceasta boala, specifica porcinelor, fiind confirmata la granita tarii nostre, mai precis in Republica Moldova, situatie in care se impune instituirea unor masuri de profilaxie.

Saptamana trecuta a fost convocat Centrul local pentru combaterea bolilor in sedinta careia s-a aprobat un Plan de masuri pentru prevenirea patrunderii virusului pestei porcine africane in judet.

“Prin intermediul DSVSA, in sedinta Colegiului prefectural am solicitat tuturor primarilor sa informeze crescatorii de porcine pentru a lua masuri de biosecuritate menite a evita imbolnavirea animalelor.”, ne-a transmis prefectul de Arges, Cristian Soare. cristian-soare-prefect-de-argesIn judetul Arges exista 18 societati comerciale care au ca obiect de activitate cresterea porcinelor, cu un total de 98.000 de animale in crescatorii, dupa cum ne-a explicat seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arges, Daniel Lupu.

Acesta ne-a enumerat care ar fi principalele masuri luate in prevenirea raspandirii pestei porcine in judetul Arges:

  • se va evita contactul direct sau indirect intre animalele potential bolnave sau sanatoase;
  • nu se va intra in adaposturi cu incaltamintea sau imbracamintea de strada;
  • nu se vor da in hrana porcilor resturi de alimente sau laturi de la carnea de porc;
  • nu se va admite venirea in contact cu animalele straine;
  • nu se vor introduce animale noi achizitionate peste cele vechi din exploatatie;
  • vanatorii si responsabilii fondurilor de vanatoare trebuie sa anunte DSVSA despre orice situatie de porci mistreti morti sau care arata un comportament specific modificat si sa transmita probele pentru diagnosticul de laborator.daniel lupu

LASA UN RASPUNS