Cat este salariul mediu net in Romania si in ce domeniu se castiga cel mai bine!

0
740

Datele publicate de Institutul National de Statistica arata ca salariul mediu net pe economie a ajuns in luna iulie a acestui an la valoarea de 2.078 de lei net pe luna, sumă similară cu cea din luna iunie, dar cu 12% peste nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2015.

Iulie a fost a cincea lună consecutivă din 2016 în care salariul mediu pe economie a depăşit 2.000 de lei net pe lună. Ce sector mentine ridicat salariul mediu net pe economie in Romania? Domeniul IT, unde angajaţii au ajuns la venituri medii de aproape 5.500 de lei, de 2,6 ori mai mari decât angajaţii plătiţi la nivelul salariului mediu pe economie. De asemenea, potrivit www.zf.ro, angajaţii din industria grea, din sectorul extracţiei petrolului şi cei din sectorul serviciilor financiare sunt în continuare în topul celor mai bine plătiţi din economie, cu salarii medii cuprinse între 4.300 şi 4.900 de lei net pe lună.

Nu acelasi lucru il putem spune despre angajatii din industria hotelurilor si restaurantelor, unde salariul mediu a fost de aproape 1.300 de lei net în luna iulie, cu 38% sub nivelul salariului mediu pe economie. Este insa de mentionat faptul ca in acest domeniu a fost constatata o crestere cu 19% a salariului mediu, in ultimul an, fiind si o consecinta a majorarii salariului minim cu 18%.

LASA UN RASPUNS