Care este zona Argeșului cu cei mai mulți bolnavi de tuberculoză! România, cea mai mare incidență a TBC din UE

0
1202

România a înregistrat cea mai mare incidenţă a tuberculozei din Uniunea Europeană, adică de cinci ori peste media UE, cu aproximativ 20% din cazurile de tuberculoză în UE, în condiţiile în care deţine doar 4% din populaţia UE. În țara noastră, 1.100 de persoane mor anual de tuberculoză şi alte 16.000 sunt diagnosticate, majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active, arată o situație pe anul trecut, privind bolnavii de tuberculoză.

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, sărbătorită anual pentru a face cunoscute oamenilor informaţii esenţiale despre cauze, prevenţie şi tratament. Boala se transmite prin aer, este încă o problemă de sănătate publică, fiind răspîndită pe tot globul şi rămânând una din primele 10 cauze de deces pe plan mondial.

În Argeş, anul trecut au fost înregistrate 297 de cazuri noi de tuberculoză la adulţi, 15 la copii şi 81 de recidive, fiind un total de cazuri de 393, în uşoară scădere faţă de anul 2015. Tuberculoza rezistentă la tratament este de asemenea o mare problemă, iar în judeţul nostru anul trecut au fost 16 cazuri noi, iar în total 37 de argeşeni au fost sub tratament împotriva tuberculozei multidrog rezistente. În aceste cazuri, tratamentul este costisitor şi poate dura şi doi ani.

În județul nostru, incidenţa cea mai mare este în zona Topoloveni cu 45 de cazuri noi în 2016 şi 21 de recidive. Tuberculoza afectează mai ales adulţii în anii cei mai productivi. Cu toate acestea, toate grupele de vârstă sunt la risc. Persoanele cu un sistem i­mu­­nitar slăbit au un risc mult mai mare de a se îmbolnăvi de tuberculoză.

LASA UN RASPUNS