Calcule IMPORTANTE făcute de profesorul Boroiu. Jumătatea dintre Pol și Ecuator trece prin Curtea de Argeș, pe alei de interes TURISTIC

0
1399

Elevii învaţă la şcoală că la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Pol se află Paralela 45 – linia unde soarele se înalţă exact într-un unghi de 45 grade, la cele două echinocţii, când noaptea este egală cu ziua. În Argeş, ca şi în alte zone din ţară, din Paralela 45 s-a făcut un fel de brand, știindu-se că linia trece, conform GPS-ului, prin Merişani şi Ţiţeşti.

În ultima vreme însă, progresul calculelor matematice a permis corectarea acestor calcule, astfel că s-a descoperit că jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Pol se află în realitate cu 16,2 km mai spre nord. Profesorul universitar Alexandru Boroiu a explicat în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc la Consiliul Județean Argeș, că noile calcule arată că oraşul Basarabilor se află la jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Pol. Acesta a fost cel care s-a ocupat de calcularea poziției exacte în zona noastră și a prezentat concluziile la un simpozion de fizică.

Dacă pământul ar fi o sferă, jumătatea dintre Pol şi Ecuator ar fi la Paralela 45, dar, cum el e turtit, atunci şi ea e mai spre nord.”, a explicat profesorul Boroiu, care a adăugat: ”acest concept poate fi cultivat cu succes, pentru a crea un pic de interes, mai ales când el trece chiar pe alei de interes turistic în Curtea de Argeș”.

Conform cal­­culelor prof. Boroiu, după un sistem complicat de coordonate şi aproximări pe baza „elipsoidului Krasovvsky“, latitudinea exactă de la jumătatea distanţei de la Ecuator la Pol (cu distanţe 5.001,205 km spre ambele) este 45 grade 08’ 37,8’’ N. Această linie a „paralelei mijlocii“ trece, în emisfera nordică, prin 14 ţări: Japonia, Rusia, China, Mongolia, Kazahstan, Uzbekistan, România, Serbia, Bosnia-Herţegovia, Croaţia, Italia, Franţa, Canada, SUA (în sud, „mijlocul“ trece doar prin Noua Zeelandă, Argentina şi Chile). În România, ea trece prin 9 judeţe (Tulcea, Brăila, Buzău, Pra­hova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Caraş-Severin), taie trei o­raşe (Buzău, Curtea de Argeş şi Horezu), dar şi 8 drumuri europene, dintre care, în Argeş, E 574 (DN 73), la sud de Câmpulung, în satul Furnicoşi, care aparţine de comuna Mihăeşti.

La Curtea de Argeș, linia trece la 150 m distanţă de piaţeta Bisericii Domneşti, pe Bulevardul Basarabilor, spre Mănăstire.

LASA UN RASPUNS