ARGEȘUL, cel mai MARE excedent comercial! SINGURUL județ unde depășește 1 MLD. de EURO soldul dintre exporturi și importuri

0
2156

În 26 de judeţe ale ţării expor­turile sunt mai mari decât impor­turile, în timp ce 16 ju­deţe înregistrea­ză de­fi­cit în co­merţul in­ter­na­ţional de bunuri, arată o analiză realizată de ZF pe baza analizelor Institului Național de Statistică pe anul 2016.

Balanţe po­zi­ti­ve au zo­nele cu indus­trie pu­ter­ni­că, în special cele cu industrie auto – Timiş, Sibiu, Olt şi Alba, în timp ce Bucu­reş­tiul are un deficit de aproape 11 mi­liarde de euro anul trecut, în con­diţiile în care marile com­pa­nii din comerţ sunt înre­gis­trate aici.

Bucureştiul şi Ilfovul au avut împreună un sold negativ în comerţul internaţional de bunuri de peste 14 mld. euro anul trecut.

Judeţul Argeş, unde se află fabrica Dacia, cea mai mare companie din România, a avut anul trecut cel mai ma­re excedent comercial din cele 42 de judeţe ale ţării şi este singurul din ţară unde soldul dintre ex­por­turi şi impor­turi trece de un miliard de eu­ro.

Județul Argeş a avut cel mai mare ex­cedent comercial în 2016 (1,5 mld. euro), iar Bucureştiul cel mai mare deficit comercial (10,8 mld. euro) în acelaşi an.

Primii zece exportatori din Argeş sunt exclusiv companii din sectorul auto, respectiv Dacia şi furnizori precum John­son Controls, Leoni sau Lisa Draxlma­ier. Top zece importatori din Argeş arată pre­zenţa aceloraşi companii.

sursă: ZF

LASA UN RASPUNS