Argeșeanul închis pentru TERORISM, discuții INCREDIBILE. Interceptări din dosar

0
722

A fost trimis în judecată acuzat de terorism. Argeșeanul prins în Mușătești, are 39 de ani și se numește Ionuț Cătălin Bălan. A fost trimis în judecată sub acuzația de culegere de informaţii în scopul transmiterii ori punerea la dispoziţie de date şi informaţii despre obiective vizate de o entitate teroristă şi promovarea unui mesaj de propagandă, săvârşite prin orice mijloace în public.

Cătălin Bălan, zis Ibrahim, a postat pe Facebook imagini din timpul unor execuţii ale grupării teroriste DAESH. De asemenea, acesta a obţinut date despre bazele americane din Constanţa şi Olt și intenţiona să le transmită grupării teroriste „Statul Islamic“ din Franţa. Direcţia de Securitate Internă din Paris a confirmat că, pe timpul şederii sale în Franţa, Ibrahim s-a aflat în legătură cu membri mişcării salafiste şi pro jihadiste din Toulouse, doi membri ai grupării urmând să primească informaţiile obţinute de acesta. Din rechizitoriul procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Piteşti reiese că datele nu au mai ajuns la membrii mișcării respective, din cauză că, pe 27 noiembrie 2015, după ce şi-a executat pedeapsa, pentru furt calificat, în Franța, Ionuţ Cătălin Bălan a încercat să se întoarcă acolo, însă a fost oprit la graniţă, având interdicţie de a se afla pe teritoriul Franţei, fiind returnat în România. O vreme a locuit în Muşăteşti, însă avea domiciliul în Lunca Corbului.

Nu s-a lăsat și a discutat permanent cu musulmani din Franța şi din ţară, iar pe 5 martie 2017 a făcut o înregistrare, aceasta fiind realizată de un ofiţer sub acoperire. În telefonul bărbatului au fost găsite conversații pe WhatsApp cu liderul jihadist din Toulouse, în momentul perchezițiilor, pe 29 iunie 2017 fiind deja reținut în România.
În interceptările de la dosar, Ibrahim povestește alături de concubina lui cum ar fi dispus oricând să pună o bombă pe el. ”Şi pe mine m-a pregătit Allah în Franţa şi m-a trimis aicea, în România, pentru că eu sunt român. M-a pregătit pentru România, pentru românii din România, care sunt în islam. Allah mi-a dat mie multă ştiinţă, ca eu să o dau la alţii. Pe mine m-a întrebat de cînd voiam să port (neinteligibil) şi ălea şi i-am spus că fac ce vreau. Dacă vreau eu, iau şi-o bombă, acum, o iau pe mine şi bum. Allah Akbaar!

Ibrahim a fost la Constanţa la Aeroportul Mihail Kogălniceanu şi la baza americană „observând cu atenţie căile de acces şi modalitatea în care baza militară americană este îngrădită, susţinând că Baza Militară Mihail Kogălniceanu va fi iad pe pământ“, însă nu a reușit să dea informații mai departe, fiind întors în țară de la graniță, când a vrut să meargă în Franța. În interceptările de la dosar, când acesta vorbește cu un prieten:
ICB: Trebuie să facem şi-un drum până acolo, frate, să vedem, că nu e ca mersu’ trenului.
I: Trebuie să mergi acolo neapărat?
ICB: Trebuie. Când vorbeşti, trebuie să vorbeşti pe ce-ai văzut, nu pe auzite de la televizor.
I: Dar el a spus la tine să faci aşa? Să studiezi chestie?
ICB: Frate, el nu prea vorbeşte multe cu mine, că ştii cum e. Când pleci undeva, nu trebuie să ştii chiar multe, multe, da’ mi-a dat de înţeles. Pentru că i-a fost frică, dacă este… mă toarnă cineva… să mă tortureze sau de-ălea, să nu spun detalii. Omu’ mi-a zis că, dacă găsesc ceva, să pregătesc terenu’ şi să-l sun, ei vine! Nici o problemă!”.

Ibrahim, a citit Coranul în perioada 2002-2003, la îndemnul unor palestinieni din Bucureşti, iar în 2006, s-a stabilit în Toulouse, în Franţa. În 2012, s-a convertit la Islam. După ce s-a rugat din Coran, Ibrahim susține că a fost ajutat, dorineţele lui au fost îndeplinite şi a fost ajutat. Acum, acesta este reținut, fiind trimis în judecată de procurorii DIICOT la Curtea de Apel Piteşti sub acuzaţiile de „culegere de informaţii în scopul transmiterii ori punerea la dispoziţie de date şi informaţii despre obiective vizate de o entitate teroristă şi promovarea unui mesaj de propagandă săvărşite prin orice mijloace în public“. Nu recunoaște faptele.

LASA UN RASPUNS