Afla ce URMĂREȘTE fostul deputat liberal Theodor Nicolescu! A cerut sesizarea CCR pentru neconstituționalitatea OUG 14

0
1564

Fostul deputat liberal Theodor Nicolescu, trimis în judecată alături de alți șapte inculpați pentru despăgurbirile supraevaluate cu 70 de milioane de euro, obținute de omul de afaceri Horia Simu, a cerut, luni, la Curtea de Apel București, sesizarea Curții Constituționale pentru neconstituționalitatea OUG 14/2017. Această ordonanță este cea prin care a fost abrgată Ordonanța 13, cea care dezincrimina, printre altele, abuzul în serviciu.

În sala de judecată, Theodor Nicolescu a ridicat o excepție de neconstituționalitate a OUG 14/2017, alineatul 1, al cărui text stipulează: „Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 92 din 1 februarie 2017, se abrogă”.

Ce a motivat fostul deputat liberal? OUG 14/2017 îi „restrânge dreptul la apărare”, „nu stabilește urgența” și „are o influență covârșitoare” asupra procesului său. Curtea de Apel București se va pronunța prin închieiere. Ce urmărește fostul deputat? În ipoteza în care magistrații CAB i-ar admite cererea de sesizare a Curții Constituționale, iar CCR i-ar da câștig de cauză lui Theodor Nicolescu, atunci OUG 13/2017 ar intra, de drept, în vigoare.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 28 februarie 2008, Ingrid Zaarour, Mihnea Iuoraş, Theodor Nicolescu, Constantin Zaharia Lefter, Marko Attila şi Mihaela Nicolescu, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, deşi aveau atribuţia exclusivă de a analiza şi stabili cuantumul final al despăgubirilor pe baza unui raport de evaluare care să folosească, pentru stabilirea valorii de piaţă, tranzacţii de vânzare-cumpărare efective, au hotărât acordarea despăgubirilor lui Horia Simu, după un raport de evaluare întocmit de Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce a condus la supraevaluarea cu aproape 50 la sută a unui teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi.
Anchetatorii au stabilit că, din 2006 şi până în 15 ianuarie 2008, Horia Simu a depus la dosarul de despăgubire mai multe înscrisuri, printre care adeverinţe medicală din care rezulta, necorespunzător realităţii, o stare de sănătate precară, dar şi o expertiză extra-judiciară, care arăta o identificare greşită a terenului, în scopul acreditării ideii de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului.

Sursa: Vocea.biz

LASA UN RASPUNS