1,3 milioane de romani sarbatoresc marti Sf. Mihail si Gavriil! Ce nu ai voie sa faci. Superstitii

0
540

Sarbatoarea Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil este prilej de aniversare pentru 1,3 milioane de romani. Marti, 8 noiembrie, sunt sarbatoriti toti cei care poarta aceste nume de sfinti.

Statistica ne arata ca cei mai multi dintre romanii care isi aniverseaza onomastica de Sfantul Mihail si Gavriil sunt majoritatea barbati, iar mai frecvente nume sunt Mihai, Gabriel, Mihail si Gavril. Din punct de vedere religios si al credintelor populare, sarbatoarea are semnificatii bogate. Arhanghelii din calendarul bisericesc ortodox sunt conducatorii cetelor de ingeri si sunt reprezentati cu aripi si purtand sabii, ca simbol al biruintei asupra raului. Mai mult decat atat, sunt calauzele sufletelor celor adormiti in drumul lor spre Rai.

De Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt strict interzise indeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit sa aiba parte de mare chin inaintea mortii.

In ceea ce-l priveste pe Arhanghelul Mihail, se spune ca este un vrednic luptator impotriva diavolului si vegheaza la capataiul celor bolnavi. Daca acestora le este scris sa moara, Arhanghelul Mihail sta la capul lor, in partea dreapta. Se crede ca in stanga sta diavolul, gata sa insface sufletul celui care trece in nefiinta, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezandu-i Necuratului capul cu sabia.

In credinta populara se spune ca ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerita pentru a aprinde o lumanare, pentru a fi calauzit spre Rai in viata de Apoi. Aceasta, pentru ca, potrivit folclorului, cei doi sfinti participa si la Judecata de Apoi.

Ziua de 8 noiembrie este totodata un hotar intre toamna si iarna.

Sursa: ProTV.ro

LASA UN RASPUNS